Грунт для акваріума з рослинами

Якщо проаналізувати численні форуми акваріумістів, то можна помітити, що інформація про акваріумні ґрунти абсолютно не систематизована. Ефективність ґрунтів для багатьох представляється якоюсь містичною і не всі розуміють, який тип ґрунту як працює і які взагалі існують типи акваріумних ґрунтів. Багато в чому цей хаос внесли виробники акваріумних ґрунтів, представляючи свої продукти як вирішення всіх проблем зростання акваріумних рослин. Тому в цій статті будуть систематизовані всі найбільш популярні ґрунти в акваріумістиці та чітко визначені їхні властивості.

Тут ви не знайдете інформацію про те, який ґрунт краще. Це не рейтинг. Але, принаймні, ви розберетеся, що необхідно використовувати саме у вашому випадку. В цілому, ґрунти можна розділити на живильні та нейтральні. Почнемо з нейтральних.

Нейтральні акваріумні ґрунти
По суті, нейтральний ґрунт це просто субстрат, у якому вкорінені акваріумні рослини. Плюс до цього такий ґрунт, як і будь-який інший ґрунт, збирає у собі продукти життєдіяльності риб, залишки рослин. Без ґрунту все це сміття витало б у товщі води, призводячи не тільки до погіршення прозорості води, а й до зростання водоростей. До чого тут водорості? Справа в тому, що органічні залишки в будь-якому випадку поступово розкладаються в акваріумі. Якщо вони розкладаються у ґрунті, то продукти розкладання стають доступними для коріння рослин. А ось якщо ці залишки розкладаються в товщі води, тоді вони вже доступні не тільки корінням акваріумних рослин, а й водоростям. Ще нейтральні ґрунти мають декоративну функцію, зокрема, для створення рельєфу. Найбільш поширені в акваріумістиці нейтральні ґрунти це – крупнозернистий пісок, базальтова крихта, кварцова крихта, річкова галька. Ці ґрунти виконують тільки вищеописані функції і лише. Вони не дають рослинам жодних поживних елементів. Базальт не є винятком. Незважаючи на те, що він магнітиться і складається з залізовмісної породи, залізо з базальту не доступне рослинам. У рослинних акваріумах із нейтральним ґрунтом обов’язково використання добрив.

Поживні ґрунти для акваріума
Поживні ґрунти – це складніша категорія акваріумних ґрунтів і її можна розділити на два типи: земельні ґрунти та поживні підкладки.

Поживні підкладки
Назва цього типу акваріумного ґрунту говорить сама за себе. Такий ґрунт підкладають невеликим шаром під основний ґрунт. Залежно від виробника, це різноманітні суміші з великим запасом поживних елементів. Через те, що такий ґрунт має багато поживних елементів його і закривають шаром нейтрального ґрунту. Якщо живильну підкладку не закрити зверху, її поживні елементи можуть вимиватися потоком і розчинятися в воді акваріумної. Таке неконтрольоване збільшення концентрації поживних елементів у воді може спричинити появу водоростей.

Як уже згадувалося, різні бренди виробляють поживні підкладки зі складами, які дуже відрізняються один від одного. Поживні підкладки на основі латериту містять багато заліза, на основі глини – калій, на основі торфу – азот та фосфор. Поживні підкладки можуть містити інші породи багаті поживними елементами, наприклад лава. На це варто звертати увагу під час планування свого акваріума. Наприклад, якщо вам потрібно забезпечити підживлення ваших майбутніх рослин залізом, тоді вам підійде лише підкладка, яка містить достатньо заліза. Нижче наведено склад поживної підкладки AQUAYER. Порівняйте цей склад із складом гранульованих земельних ґрунтів, про які йтиметься нижче. Це допоможе вам зрозуміти їхню принципову відмінність.