Популярні елементи декорування акваріума

Велика різноманітність елементів дизайну акваріума відкриває масу можливостей для вас, адже ви зможете використовувати будь-який матеріал, що відповідає вашим уявленням та смаку.

При виборі відповідних предметів оформлення, потрібно знати, що в більшості випадків вони виконують не тільки декоративну роль, а мають певну функцію.

Камінці

Використання каміння в акваріумі – це досить популярний варіант дизайну. Вони бувають кількох типів – гірські метаморфічні, осадові та вулканічні.

До гірських метаморфічних каменів відносяться:

  • Гнейс – це смугастий камінь, що підходить практично для всіх варіантів дизайну.
  • Сланець. Як правило, має темний колір. При виборі потрібно приділяти увагу формі, щоб унеможливити пошкодження риб про гострі краї.
  • Мармур. Має більш пухку структуру, тому підходить для тих випадків, коли мається на увазі проростання ґрунту дрібними водоростями.
  • Кварцит – це гарне рішення для шанувальників зелених насаджень в акваріумі. Сам камінь різних відтінків – від білого до червоного.

До осадових каменів відноситься пісковик (тут важливий склад, адже деякі види можуть збільшувати жорсткість води) і вапняк (він також значно збільшує жорсткість). До вулканічних каменів відноситься граніт – це універсальний варіант, який використовується в оформленні.

Коряги

При облаштуванні акваріума часто використовуються корчі і це пояснюється не лише їх привабливим виглядом. Насамперед корчі – це природне укриття для невеликих рибок. Іноді можуть стати місцем для ікрометання або додатковим джерелом живлення. Інший важливий момент полягає в тому, що дерево підтримує кисле середовище, що дуже важливо для рослинності та деяких родин риб.

Коряги чудово виглядають в акваріумному просторі. Вони органічно обростають мохом, тому підходять для більшості стилів та напрямків.

При виборі корчів потрібно звертати увагу на породу дерева. Найкраще підходить клен, мангове дерево, верба, бук, вільха та коріння мопані. Дуб не зовсім підходить, адже він виробляє спеціальні речовини, які можуть пофарбувати воду. Зрозуміло, що корчі не повинні бути трухляві або згнилими.

Вибраний матеріал потрібно попередньо підготувати, перш ніж прикрашати їм акваріум:

  • Позбавляємося кори та пухких ділянок.
  • Знищуємо шкідливі мікроорганізми шляхом термічної обробки. Корчі розміщуються в підсоленій киплячій воді.
  • Промиваємо і даємо охолонути.

Яванський мох

Яванський мох – це один із найяскравіших представників невибагливих акваріумних рослин. Отримав він таку назву на ім’я острова, з якого було привезено – Ява. Зовні нагадує пухнастий і м’який кущик, утворений переплетенням маленького різьбленого листя і тонких стебел. Його особливість у тому, що це мох насправді є плаваючою рослиною, тобто. у нього немає кореневої системи у своєму звичному розумінні. Кріпиться за допомогою тонких ниток (ризіодів), що розташовані на кінцях стебла.

Для нормального зростання важливим є вуглекислий газ. До рівня освітлення він не вимогливий – за високого рівня його структура ущільнюється, а за низького – мох стає світлішим і витягнутішим.

Грунт

Це важлива частина декорування, адже це основа, яка виконує функцію субстрату для рослин. Також він фільтрує воду, вбираючи найдрібніші частинки забруднення.

Є три типи ґрунту:

  • Штучний.
  • Щобінь, пісок та інші природні матеріали.
  • Грунт, який отримується в процесі обробки природних елементів.

Колір залежить від вибраного стилю акваріума. Гранули ґрунту краще вибрати округлі, розмір яких становить від 0,2 до 0,8 мм.