Основні стилі оформлення акваріумів

Акваріумістика – це захоплюючий світ, у якому є велика кількість варіантів стилів оформлення, відповідно до яких облаштовується закритий водний простір.

Оформлення потрібно робити з урахуванням кількох вимог:

  • Стиль, який би відповідав кімнаті.
  • Потреби мешканців акваріума.
  • Безпека.

Щоб забезпечити безпеку водних жителів, потрібно уникати каміння та корчів з гострими краями, не допускати надмірного вмісту мінеральних домішок та вапна у воді. Все, чим ви декоруєте внутрішній простір, має бути дезінфіковано.

Вибір стилю – це індивідуальний момент, тому ми наведемо основний список напрямків із їх характерними рисами. За допомогою цієї інформації простіше вибрати потрібний акваріумний дизайн.

Голландська

Цей стиль подобається багатьом любителям великої кількості зелені. Тут використовується багато акваріумних рослин різних видів та забарвлення, за допомогою яких створюються пишні чагарники. Вперше цей стиль з’явився в Нідерландах у 30-х роках минулого століття.

Основне правило декорування у голландському стилі – це практично повна відсутність порожнього місця на дні. Ґрунт має бути рясно засаджений рослинністю та водоростями – не менше 4/5 від усієї площі.

У самому центрі часто розташовуються корчі та каміння, що виконують роль статичної основи і не заважають зоровому сприйняттю. Вони ділять простір на три гармонійні частини.

Японська

Японський стиль має на увазі створення гармонійної композиції, при погляді на яку відчуваєш розслаблення. Є чотири яскраві приклади оформлення акваріумного простору в японській стилістиці:

  • Івагумі (Iwa – “камінь”, Gumi – “розстановка”). Вирізняється великим вільним простором. Дуже лаконічний, але досить складний у плані виконання стиль. Розстановка каміння здійснюється за кількома схемами та принципами, внаслідок чого створюється «сад підводного каміння».
  • Ріо-біч. У цьому напрямку увагу акцентують на великих корчах, які доповнюються натуральним камінням.
  • Вабікуса. Цей стиль відрізняється моховою купиною, що виглядає на поверхні водної гладі.

Морський та псевдоморський стиль

Оформлення морського акваріума – один із найпопулярніших напрямків, адже багато хто хоче отримати у своїй квартирі невеликий острівець морських глибин. Цей стиль передбачає заповнення морською водою та заселення рибками (риба-клоун, зебрасома, риба-хірург, риба-ангел тощо) та безхребетними (анемони, губки, актинії). Тут можна грати як з різними формами рослин, так і контрастними морськими мешканцями.

Практично брат-близнюк цього напряму – псевдоморський стиль. Виглядає як реальний шматочок морського дна, але насправді в акваріум заливається прісна вода і мешканці, відповідно, прісноводні. Імітація морського пейзажу здійснюється за допомогою світлого ґрунту, штучних водоростей, черепашок та коралів. Добре виглядає додаткове освітлення синім кольором.

Природний

Оформлення акваріумів у природному стилі наближає внутрішній акваріумний простір до довкілля риб. Характерно практично повне відтворення природних пейзажів за допомогою корчів та каміння різних розмірів (і форм). Такий стиль найчастіше використовується для наукового спостереження за морськими мешканцями, адже створений простір практично повністю повторює природну екосистему у будь-якій місцевості.

Різновидом природного спрямування є псевдонатуралістичний стиль – це варіант для обмеженого бюджету. У декоруванні використовується звичайний ґрунт для акваріума, субстрат та рослини. Нещодавно багато акваріумів було оформлено саме в такій невибагливій манері.