Равлики у прісноводному акваріумі – це добре чи погано?

Важко уявити сучасний акваріум де, поряд із рибами, не жили б равлики. Тим більше з огляду на те, що зараз така різноманітність видів і форм цих молюсків!

З якими рибами можна містити равликів? З усіма не хижими равликами, що не харчуються! Вони чудово поєднуються і з дрібними (неонами, розборами, даніо, тетрами), і з великими рибами (дискусами, скаляріями), а також із креветками та раками. Але що ж приносять равлики – користь чи шкода і чи потрібні вони в акваріумі?

Все добре в міру. Це правило працює і для перебування равликів у домашньому водоймищі. Безперечно, у цьому питанні є і мінуси, і плюси. Розглянемо їх детальніше.

Користь від равликів в акваріумі
равлики підбирають із дна та з важкодоступних місць залишки їжі, виконуючи роль чистильників;
равлики поїдають підгниваючі частини рослин;
равлики розпушують ґрунт, не даючи йому злежуватися;
равлики поїдають непотрібні водоростеві обростання;
равлики можуть бути індикатором хімічного складу води (наприклад, при зниженні кисню у воді вони піднімаються до поверхні);
равлики надають домашньому акваріуму більш природного вигляду;
деякі види равликів настільки привабливі зовні, що послужать справжньою окрасою!
Крім того, для деяких видів риб, наприклад боцій і макроподів, дрібні равлики є додатковим джерелом харчування, а власники тетрадонів заводять равликів для сточування зубів цих риб, що постійно ростуть.

Але поряд з користю, равлики також завдають шкоди:
нестримне розмноження меланій призводить до неохайного виду акваріума;
деякі види (маризи) з’їдають під корінь рослини;
равлики поїдають ікру риб;
велика кількість равликів також може призвести до забруднення води;
у поодиноких випадках буває, що равлики залазять у фільтри та помпи, що призводить до зупинки ротора.
Кожен власник акваріума може знати заздалегідь, як поведуться ті чи інші представники цих молюсків, попередньо вивчивши їх особливості розвитку та харчування. Наприклад, ікра неритин не здатна розвиватися у прісній воді. Таким чином, заводячи равликів зебр, червоноточкових та інших із цього сімейства, акваріуміст може бути спокійним, потомства не з’явиться! Якщо заводити великих равликів, таких як маризи, ампулярії, слід підгодовувати їх рослинними компонентами: листям салату, кабачками, огірками, капустою. Це знизить їх інтерес до рослин в акваріумі. На чисельність равликів впливає і кількість харчових залишків: що більше їжі залишається від риб, то більше і кормова основа равликів.