Кладофора куляста або Егагропіла – Aegagropila sauteri.

Ця оригінальна куляста рослина є колонією зелених водоростей і досягає 10 – 12 см в діаметрі. В акваріумі рослина служить чудовим природним фільтром, тому що може пропустити через себе значний обсяг води.

Кладофор можна містити тільки в холодноводному акваріумі, де температура води не повинна перевищувати 18-20 ° С. У таких умовах рослина може рівномірно розвиватися протягом усього року. При температурі води вище 22 ° С воно починає бурхливо рости і через 2-3 місяці розпадається на окремі частини. З кожної частини з часом може сформуватися нова зелена кулька, але цей процес йде дуже повільно, іноді він триває більше року.
Важливо, щоб вода, в яку помістили кладофор, була досить м’якою. У воді середньої жорсткості – від 8 ° і вище – рослина швидко розпадається. Активна реакція води до шаноблива нейтральна або слабокисла. Лужна вода погано впливає на егагропілу. Рослина зберігає свій привабливий вигляд тільки у дуже чистій воді, тому регулярна заміна води та її постійна фільтрація дуже бажані. Якщо на поверхні кульки накопичився наліт, рослину необхідно акуратно промити в чистій воді.

Висвітлення акваріума може бути помірним, характер його істотну роль не грає. Можна використовувати як природне освітлення, так і штучне світло люмінесцентних ламп та ламп розжарювання. При досить яскравому освітленні та чистій воді до кінця світлового дня всередині колонії накопичується кисень, і зелена кулька спливає до поверхні. За ніч накопичений кисень витрачається кладофорою, і кулька опускається на дно.

Характер грунту істотну роль не грає, оскільки рослина вільно переміщається у водоймі, не прикріплюючись до субстрату.

У тропічному акваріумі кладофора куляста, як уже говорилося, скоро розпадається на частини. Колону, що розпалася, можна помістити в окрему ємність. Якщо температура води не перевищує 20 ° С, а освітленість задовільна, можна сподіватися, що через рік-півтора утворюються нові кулясті колонії.