Гідротрихе (Hydrotriche hottoniiflora)

Сімейство норичникові – Scrophulariaceae.
Батьківщина острова Мадагаскар.

Надзвичайно оригінальна рослина. Його довгі стебла вкриті світло-зеленим голчастим листям, зібраним у мутовки. В акваріумі стебла зазвичай досягають довжини 50 – 70 см. Рослина слід розташовувати в центрі акваріума, безпосередньо під освітлювачем. Утримувати його краще у великій ємності. Рослина досить примхлива і у любителів акваріума зустрічається дуже рідко. Протягом усього року може поступово рости в акваріумі.

Утримувати гідротриху можна тільки в тропічному, теплому водоймищі. Температура води має бути не нижче 22 °С. Рослина воліє м’яку воду, жорсткість її має перевищувати 4-6°. Активна реакція води переважно близька до нейтральної. У твердій лужній воді рослина зменшується в розмірах і припиняє рости.

Висвітлення має бути досить сильним та розсіяним. Природне денне світло дуже корисне для гідротрихи, але від прямих сонячних променів рослину треба прикривати. Для штучного освітлення краще використовувати люмінесцентні лампи типу ЛБ у поєднанні з лампами розжарювання малої потужності. Приблизна потужність люмінесцентних ламп повинна становити 0,4 – 0,5 Вт на 1 л об’єму акваріума, але при цьому корисна присутність рослин, що плавають по поверхні води. Світловий день зазвичай становить близько 12 годин, але може бути і більш тривалим.

Ґрунт може бути помірно-або слабозаїленим. Коренева система рослини відносно слабо розвинена, і харчування воно отримує значною мірою з води, але плаваюча гідротриха почувається гірше, стає значно дрібнішою. Частинки ґрунту повинні бути досить дрібними. У грубому субстраті, що складається з великих частинок, ніжне коріння рослини легко ушкоджується, нижня частина стебла відгниє і рослина спливає.

Спеціальне мінеральне підживлення для гідротрихи не обов’язкове при регулярній заміні води і достатній кількості риб у водоймі, поживних речовин, що надходять зі свіжою водою і кормом для риб, і природного замулювання грунту цілком вистачає для забезпечення його задовільного зростання.

Гідротриха легко розмножується живцюванням стебла. Для розмноження краще брати верхівковий, досить розвинений пагін. З проміжного живця без молодої втечі отримати нову рослину не завжди вдається. Живець можна, не чекаючи утворення коренів, посадити в грунт, заглибивши нижню мутовку.

Необхідною умовою утримання цієї рослини є дотримання в акваріумі максимальної чистоти. Гідротриха надзвичайно боїться різних обростань і насамперед водоростей, тому його слід прикривати від сильного прямого світла. В акваріумі, де росте гідротриха, дуже бажано містити риб-чистилициків і молюсків, що знищують водорості. Появи каламуті у питній воді, особливо розмноження різних видів плаваючих водоростей, гидротрихе не переносить.

Підтримка в акваріумі біологічної рівноваги, регулярна підміна 1/5 -1/4 об’єму води з чищенням ґрунту дозволяють вирощувати в акваріумі цю своєрідну та вимогливу рослину.