Криптокорина блискуча (Cryptocoryne lucens)

Сімейство ароїдні – Araceae.
Батьківщина – острів Шрі-Ланка.

Низькоросла непримітна рослина висотою 10 – 12 см, що утворює густі зарості соковитого яскраво-зеленого кольору. Окрема рослина виглядає нецікаво, але навіть невелика зарість на передньому плані може дуже прикрасити акваріум. Криптокорина блискуча порівняно невибаглива і цілком підходить як для великого, так і для найменшого акваріума.

Як і більшість криптокорин, цей вид віддає перевагу теплому акваріуму. Оптимальна температура 24 – 28 ° С, але рослина витримує і холоднішу воду. У цьому швидкість зростання помітно знижується. Потрібно відзначити, що навіть за найсприятливіших умов в акваріумі криптокорину росте порівняно повільно. Жорсткість води переважна вище 8°, хоча рослина може існувати і більш м’якій воді. Активна реакція середовища переважна нейтральна і слаболужна, в кислому середовищі зростання погіршується. Регулярна заміна води бажана, але не обов’язкова. Криптокорина може задовольнятися старою, багатою на гумінові кислоти водою.

Світло має бути досить яскраве, тоді рослина утворює низькорослі щільні чагарники. При помірному освітленні форма і колір листя майже не змінюються, але вони починають сильно тягнутися вгору. Зарость у такому разі виглядає менш ефектно. Для штучного освітлення застосовуються люмінесцентні лампи типу ЛБ, які можна використовувати як самостійні освітлювачі, і в комбінації з іншими лампами. При використанні ламп типу ЛД їх слід комбінувати з лампами розжарювання для збільшення частки червоно-жовтих променів у спектрі. Потужність освітлювачів має бути не менше 0,4 – 0,5 Вт на 1 л води. Тривалість світлового дня – не менше 12 годин.

Грунт має бути добре замуленим. У новому, бідному гумусом ґрунті криптокорину росте повільно. При посадці рослини під коріння бажано підкласти грудочку суміші глини та торфу. Як субстрат краще брати великий річковий пісок або дуже дрібну гальку. У грунті з великими частинками коріння розвивається погано, дочірні рослини, що знову утворюються, сидять впритул до материнських, молоді і старі криптокорини заважають один одному рости. У грунті, що складається з дрібних фракцій, коріння легко поширюються і знову утворюються рослини створюють красиву, рівномірно щільну чагарник.

Криптокорину легко розмножувати, відокремлюючи від зарості молоді рослини. Навіть дуже маленькі кущики, що мають 2 листочки та єдиний корінець, за сприятливих умов швидко приживаються на новому місці.

Криптокорина придатна для вирощування як в акваріумі, так і у вологій оранжереї. Рослина, взята з акваріума, можна відразу ж поміщати в палюдаріум. Наземна рослина на вигляд майже не відрізняється від акваріумного і добре переносить перехід з повітряного середовища у водне.

У палюдаріумі чи оранжереї криптокорина росте швидше. Для неї потрібна температура води та повітря вище 26 °С і досить поживний ґрунт. Мінеральне підживлення не обов’язкове, але невеликі добавки мікродобрив можуть дещо покращити зростання.