Карнегієла мармурова (Carnegiella strigata)

Карнегієла мармурова (Carnegiella strigata) GUNTHER, 1864

З 1909 року вигляд C. strigata (який на той час був відомий під назвою Gasteropelecus strigatus), носить ім’я міс Маргарет Карнегі обране для уявлення граціозності цих риб.

strigata: від латинського strigatus, що означає “має поперечні кольорові смуги’.

Харациноподібні (Characiformes).
Сімейство: Gasteropelecidae (Клінобрюхі).

Відрізняється від інших членів роду великим розміром дорослих особин і темно-мармуровим кольоровим малюнком у вигляді ряду темних та світлих смуг, розташованих по діагоналі тіла нижче за бічні лінії.

Ареал та Середовище проживання

В даний час має величезний діапазон поширення по всій Амазонці в Болівії, Бразилії, Перу та Колумбії, плюс Ріо Оріноко у Венесуелі.

Карнегієла мармурова – місця розподілу.

Більшість риб для декоративної торгівлі відловлюються в басейні річки Ріу-Негро, Бразилія.

Карнегієла мармуровий ексклюзивний мешканець чорної води. Ріка Ріо-Негро житла Карнегієли мармурової.
Карнегієла мармурова ексклюзивний мешканець “чорної води/blackwater”.

У басейні річки Ріо ​​Негро місцеперебування характеризуються густою, часто нависаючою над водою прибережною рослинністю, дно вкрите гілками, що впали, корінням дерев і опалим листям.

Вода, як правило, кисла, з незначною карбонатною жорсткістю і забарвлена ​​коричнево через присутність гумінових кислот, що виділяються при розкладанні органічних речовин.

Річка Ріо-Негро має суттєву заплаву (частина річкової долини, що затоплюється під час повені або під час паводків) і рівень води може піднятися на відстань до 15 метрів під час щорічного сезону дощів.

У період затоплення дрібні види риб, такі як С. strigata рухаються вгору за течією в притоках річки, а потім у сам затоплений ліс, щоб відгодуватись і для відтворення потомства, перш ніж повернутися до приток, коли вода спадає.

Опис

Чи не типова форма риби. Профіль живота від маленьких черевних плавців на початок хвостового плавця майже пряма лінія. Профіль спинний трохи опуклий. Спинний плавець далеко позаду дуже близько до хвоста. Грудні (бічні) плавці вдвічі довші за тіло, повернуті вгору, які надають їм вигляду крил. У них немає жирового плавця.

Карнегієла мармурова має не типову форму. Грудні плавці повернуті вгору надають їм вигляду крил.

Основний колір риби є сріблястий з відтінками жовтого, зеленого та іноді фіолетового. Область живота має три чорні або коричневі смуги, які не мають лінійної форми і можуть бути розбиті на плями. Спина темно-коричневого кольору. Плавці прозорі з легким золотавим відтінком.

Розмір

Максимальна стандартна довжина 30 – 35 мм.

Акваріум

Розмір поверхні 75*30 см або більше рекомендується, оскільки цей вид повинен утримуватися зграйкою.

В ідеалі повинні утримуватися в густо-засаджених водними рослинами акваріумах, бажано з темним субстратом і з деякою кількістю рослин, що плавають, навколо яких риби будуть збиратися, так як вони проводять майже весь свій час ближче до поверхні.

Акваріумне співтовариство з Мармуровими Клинобрюшками.

Корчі та гілки відтворять природний ландшафт. Сушене листя теж може бути додано до створення колоній бактерій, які утворюються за її розкладанні. Ці мікроорганізми можуть бути цінним вторинним джерелом їжі для мальків, тоді як танін та інші хімічні речовини вважаються також корисними.

Рух води повинен бути слабким до помірного, акваріум з кришкою, що щільно закривається, цей вид може вистрибувати з води, коли злякані.

Параметри води

Температура: 20 – 28 ° С

рН: 4,0 – 7,0

Жорсткість: 2 – 19 DGH

живлення

Насамперед Карнегієла мармуровий хижак, що у природі живиться наземними та водними безхребетними та іншим зоопланктоном підібраними на або поблизу водної поверхні.

Карнегієла мармурова живиться поблизу поверхні води.

В акваріумі вона прийматиме сушені корми відповідного розміру, але також має бути запропоноване регулярне харчування дрібними живими та замороженими кормами – науплії Артемії, Дафнія, Моіна та ін.

Поведінка та Сумісність

Дуже мирні, але це не робить С. strigata ідеальною рибкою для загального акваріума через її невеликий розмір і досить боязкий характер.

Акваріум біотоп з Карнегієлою мармурової.
Приклад підбору акваріумного співтовариства для акваріума-біотопа річки Укаялі в Перу, де чудово співіснує мармурова Карнегієла.

Краще містити з аналогічного розміру, мирними харациновими та невеликого розміру калихтовими або лорікарієвими сомами. Це також робить мармурових клинобрюшек ідеальними сусідами для апистограм та інших карликових цихлідів, оскільки вони мають тенденцію заселення середнього або верхнього рівнів води в акваріумі, і не переслідує їх мальків.

Карнегієла мармурова зграйна риба, тому міститься у групі.

Карнегієла мармурова (Carnegiella strigata) зграйна риба, тому купуйте/містіть якнайбільше, в ідеалі 10 або більше, при утриманні у великих групах будь-яка агресія