Хвороби акваріумних рослин

Проблеми з акваріумними рослинами насамперед пов’язані з їх незбалансованим добривом або відсутністю такого. Недолік чи надлишок макро- та мікроелементів призводить до хвороб акваріумних рослин. Тому в цій статті будуть схематично описані основні ознаки нестачі або надлишку поживних елементів для акваріумних рослин.

Структура статті – від простого до складного. Акваріуміст-початківець може визначити хворобу акваріумної рослини і знайти причину своєї проблеми вже в першій таблиці. Більш досвідченому можливо цікаво вивчити другу таблицю, і далі, схему залежності споживання поживних елементів рослинами від рН акваріумної води.

Слід враховувати, що швидкість реакції акваріумних рослин на дисбаланс елементів та відновлення балансу залежить від виду рослини. Наприклад, ротали, гігрофіли, стауроген, людвигії, бакопи, лімнофіли, перистолистник, блікса, глоссостигма, утрикулярія, яванський мох та інші мохи будуть реагувати через кілька днів. У той час як криптокорини, ехінодоруси, лілеопсис, марсилія, больбітіс та інші папороті можуть відреагувати через тиждень, а анубіаси до двох тижнів. Але в будь-якому випадку потрібен час. Якщо Ви вчора щось змінили, сьогодні спостереження проводити ще зарано.

Щоб уникнути хвороб акваріумних рослин, необхідно використовувати збалансовані добрива. Однак, не тільки концентрація поживних елементів акваріумних добрив впливає на зростання рослин в акваріумі. Велику роль їх споживанні грає рН (кислотність) в акваріумі. Можна навіть сміливо сказати, що рН – це ще важливіший фактор, що впливає на зростання акваріумних рослин, ніж добрива. На схемі нижче показано залежність споживання поживних речовин від рН води. З неї видно, чому інтервал рН 6.0-7.0 приймається оптимальним.