Акваріумні рибки апогони

У апогонів специфічний зовнішній вигляд: це або сильно сплощені, високотілі риби (апогон тюлевий), або риби з подовженим прогонистим тілом (апогон червоносмугий). Але у всіх апогонів високі плавці та великі очі. Забарвлення цих риб різне. Зустрічаються і однотонні представники (апогон синьоокий), і смугасті (апогон жовтосмугий), і плямисті (сферомія плямиста).

Умови утримання
Апогони досить невибагливі. Крім того, невеликі розміри цих риб дозволяють утримувати їх у відносно невеликих акваріумах від 80 літрів. Відповідні параметри води для апогонів: температура +24…+27 градусів, рН 8.1-8.4, солоність 1.020-1.025.

Годування
Апогони добре їдять як морозиво (артемію, безпанцирну креветку, м’ясо риб, мідій), так і сухі корми для морських риб.

Сумісність в акваріумі
Апогони доброзичливі, можуть утримуватися зграєю. З сусідів їм підійдуть мирні, не агресивні риби: грами (чорноголова), метелики (пакистанська), центропіги (вогненний), клоуни (оцеляріс чорний), хризиптери (жовтобрюха), собачки (червоноточкова), кудрепери ( ) і багато інших.

Розмноження
У разі акваріума є досвід розведення тюльового апогону.

Ці риби, зазвичай, містяться зграєю. Пара формується самостійно. Після нересту самець забирає велику ікру до рота. Він стійко виношує та оберігає потомство. Через 25 днів мальки випускаються у вільне плавання. Добре, якщо в акваріумі є актинії, горгонарії або інші безхребетні, здатні захистити мальку. Краще акуратно зібрати мальків і випустити їх у безпечне місце (наприклад, самп). Вирощувати мальків тюльового апогону потрібно живими наупліями артемії.

Подібні риби
За поведінкою та умовами утримання на апогонів схожі хроміси (синьо-зелений).