Як вибрати акваріумні рибки

На перший погляд, акваріумні рибки – ідеальний вибір для тих, хто не хоче обтяжувати себе зайвими турботами про домашніх вихованців. Всього-то і потрібно, що купити акваріум, заповнити його водою, декором і періодично підсипати рибам корм. Але все не так просто, якщо ви тільки починаєте кар’єру акваріуміста. Якщо ви хочете, щоб рибки жили довго і щасливо, радуючи красою вас і ваших близьких, перед встановленням першого акваріума не обійтися без «курсу молодого бійця». Адже важливі не тільки розміри риб’ячої оселі, жорсткість, температура і води, фільтри та інший інвентар, але також, які рибки там поселяться і як вони будуть взаємодіяти між собою.

Чого не варто робити при виборі рибок

Мало кому легко втриматися від спокуси купити всього «поярче і більше» то є найкрасивіших риб, на яких падає погляд при попаданні в зоомагазин. Але тут існує ряд каверз. Перше – рибки ростуть. І барвиста малютка, куплена вами «для масовки», цілком може через час вимахати в 15-ти, а 20-ти сантиметрового гіганта, який буде натикатися на стіни акваріума і інших риб. Тому не пошкодуйте часу і дізнайтеся хоча б про кілька видів риб якомога більше до походу в магазин: благо справа, зараз доступ до інформації у нас необмежений.

Якщо вас все ж тягне до великих риб, враховуйте наступне правило. За замовчуванням на кожну рибку, яка в дорослому стані досягає близько 3-х см, повинен припадати літр води в акваріумі. А якщо рибка буде 10 см – то близько 5 літрів. Виходячи з цього, прикиньте можливості свого акваріума. Адже, як правило, акваріумісти-новачки стартують з судин об’ємом не більше 20 літрів.

Важливим є і те, як ви збираєтеся прикрасити свій акваріум. Якщо ніяк (в ньому буде тільки вода, компресор і термометр), передбачувану кількість рибок потрібно скоротити. Якщо в акваріумі не буде грунту, рослин, корчів на дні та інших атрибутів природного риб’ячого середовища, у рибок не буде можливості створити собі місця проживання. Їм буде нудно, і в якості розваги можуть початися з’ясування відносин з родичами. А малькам, за відсутності акваріумних рослин, ніде буде ховатися, рятуючись, в тому числі, і власних батьків, які цілком можуть їх з’їсти.

Чого ще не можна робити при заселенні акваріума:

  • Поєднувати рибок, які воліють різний температурний режим: тепло- і холоднолюбних. З природних причин, в одному акваріумі для всіх них неможливо створити гармонійні умови проживання. І не зла: навіть нехижі великі породи риб можуть прийняти маленьких побратимів за частину корму. Купувати рибок-гібридів, які відрізняються незвичайною формою або забарвленням. Будучи результатом селекції, такі риби, як правило, мають слабкий імунітет, деформований скелет та інші «приємності», які роблять догляд за ними клопітним навіть для досвідченого рибознавця (а тим більше для початківця).
  • < li>Купувати хижих риб – наприклад, піраній. Ну або тоді не дивуватися зникненню всіх інших риб в акваріумі.

Ваші перші рибки: ідеальні кандидати

Хоча ця порада і банальна, але починати розводити акваріумних рибок краще з загальнопоширених і невибагливих порід. Такими можуть бути:

  • гуппі (породисті чи ні);
  • золоті рибки;
  • неони;
  • сомики.

Це лише деякі варіанти: можна підібрати і інших. В подальшому, якщо життя мешканців вашого акваріуму благополучне і позбавлене трагедій, можна поступово розбавляти населення іншими видами. Оскільки малі гуппи є живородками, популяція буде поповнюватися і сама по собі. Основний принцип для початківця акваріуміста – зробити турботу про риби для себе задоволенням, а не важким тягарем.