Чому акваріумні рибки їдять рослини

Поїдання акваріумними рибами рослин — це не важлива проблема, як хвороби або, наприклад, ті випадки, коли рибки не їдять корм. Але якщо в цілому все в акваріумі благополучно, регулярне обгладування його мешканцями рослинного середовища може докучати. По-перше, всі акваріумні рослини коштують гроші. По-друге, кожен власник намагається прикрасити свій акваріум, вкладає в цей час і сили, і коли рибки замість подяки знищують найкрасивіші стебла і листи, виникає відчуття марності цих зусиль. Крім того, без рослин риби позбавляються свого природного середовища, інакше кажучи, їм стає гірше.

Причини, з яких рибки їдять рослини

Однорідної групи причин навіть досвідчені акваріумісти тут не називають. Хочуть – і їдять. Для цього навіть не потрібно бути великою або екзотичною рибою: відмінно зарекомендували себе в поїданні акваріумних рослин звичайні гуппі, скалярії та синодонтіс. Хоча іноді розмір риби все ж має значення: деякі види великих риб не стільки їдять, скільки знищують навмисно рослини, щоб звільнити собі більше простору для маневрів. При пересадці в більший акваріум вони позбавляються цієї шкідливої ​​звички.

Іноді власники думають, що риби недоїдають, тому доповнюють раціон рослинними складовими і починають сипати більше корми. Однак риби продовжують лопати рослини, часом з подвоєною силою. Є думка, що корм нерослинного походження порушує баланс в рибному організмі, якщо його стає більше. І для відновлення паритету потрібно ще більше рослинної їжі. Щоб вирішити проблему, можна почати підгодовувати риб як спеціальним кормом з рослинними компонентами, так і звичайною рослинною їжею: салатом, шпинатом або шматочками овочів.

Але не радійте передчасно — що досить купити рослинний корм, і рибки відразу втратять до акваріумних рослин інтерес. Можуть втратити, а можуть і ні. В цілому рибі, яка вже скуштувала представників рослинного світу, все одно, що є: корм рослинного походження або красиві стебла в акваріумі. Крім того, гризуть рослини і риби, які травоїдними взагалі не є: від нудьги або, як уже говорилося вище, для розчищення простору.

У яких рослин більше шансів?

Оптимальний вихід із ситуації тільки один: засадити акваріум несмачними рослинами. Вони можуть бути і зовсім пластмасовими, але багатьом акваріумістам не подобається синтетичний вигляд таких рослин, а деякі ще і переживають за здоров’я риб. Можна підібрати жорсткі види акваріумних рослин, у яких більше можливостей протриматися, якщо ваші рибки вже зарекомендували себе як рослиноїдці. До таких видів відносяться:

  • ехінодорус;
  • анубіас;
  • бальбітіс;
  • криптокорини.

На жаль, і ці рекомендації не універсальні. Тому краще спробувати помістити в акваріум якийсь один вид рослин і поспостерігати за поведінкою риб. А після підсаджувати наступний. Але якщо ваші риби тероризують навіть жорстколисті рослини, робити нічого: доведеться їм жити в акваріумі з індустріальним пейзажем (без рослин) або зі штучними.

Деякі акваріумісти вважають за краще йти від протилежного і підшукувати риб, які не люблять рослини. Але це ще складніше, тому що одні і ті види риб у одних власників до рослин ставляться індиферентно, а інших їдять або псують їх. Насамкінець враховуйте, що крім риб шкоду акваріумній флорі можуть наносити також равлики (якщо вони там, зрозуміло, є). А ще рослини можуть чахнути самі по собі: через несприятливі умови, невідповідний pH води або недостатнє освітлення.